O.A.F Solarinstallatie Uw ondertitel
 

Subsidie zonnepanelen


Voor zonnepanelen is er geen landelijke aankoopsubsidie. Wel zijn er gemeenten met subsidieregelingen en speciale gunstige leningen. daarnaast kun je de BTW over je investering terugvragen. 

Dat levert al snel honderden euro’s op.  Kijk voor meer informatie over zonnepanelen subsidies op de website van de Consumentenbond

Er zijn verschillende mogelijkheden, we leggen ze graag per onderdeel voor u uit:


1.   Gemeentelijke subsidieOp energiesubsidiewijzer.nl staat altijd een actueel overzicht van gemeentelijke regelingen. Je vindt er ook informatie over andere energiesubsidies.

Gemeenten hebben soms ook regelingen die niet als subsidie op de Energiesubsidiewijzer staan, maar bijvoorbeeld beschikbaar zijn voor inwoners die met een flink aantal buurtgenoten iets willen organiseren rondom zonnepanelen, zoals een gezamenlijke inkoop. Soms geldt de subsidie dan niet voor de zonnepanelen zelf, maar bijvoorbeeld wel voor het organiseren van de gezamenlijke actie. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt! Veel gemeenten hebben een Energieloket, informeer daar naar de mogelijkheden.

Voor zonneboilers voor warm water geldt wél een landelijke subsidieregeling. Ook zijn daarvoor momenteel meer gemeentelijke subsidieregelingen dan voor zonnepanelen.


2.   Teruggave BTW op aanschaf zonnepanelen 

 

Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de betaalde BTW terugvragen aan de Belastingdienst.

3.   Gunstige leningen 

 


 Er zijn nog enkele andere regelingen die je helpen bij energiebesparende investeringen, zoals de Energiebespaarlening. Deze is landelijk beschikbaar, ook voor VvE's. Je kunt er maximaal €65.000 mee lenen. De huidige rente van de Energiebespaarlening is met 1,5% tot 2,0% (afhankelijk van de looptijd) niet hoog. Let wel op: omdat deze lening bedoeld is om energiebesparende maatregelen te stimuleren, mag niet meer dan 75% van de geleende som gebruikt worden voor de aanschaf van zonnepanelen. Je moet dan dus ook nog wat anders aan je huis doen van de lening, bijvoorbeeld dakisolatie.

In sommige gemeenten zijn er nog aantrekkelijkere alternatieven. Deze gemeenten bieden de SVn Duurzaamheidslening aan. Daarbij kun je tegen erg lage rente (december 2019: 1,6%) €2.500 tot €25.000 lenen voor isolatie, zonnepanelen of zonneboilers. 

De looptijd is 10 of 15 jaar, afhankelijk van het bedrag. Boetevrij eerder aflossen kan. Ook hier kan de gemeente aanvullende eisen stellen. Bijvoorbeeld dat je maximaal 75% van het leenbedrag aan zonnepanelen besteedt. 

Amsterdammers hebben nog meer geluk. Hun stad biedt de Energielening Amsterdam aan. Met een vaste looptijd van 10 jaar en 0,78% (voor VvE's) of 1,68% (voor particulieren) rente (tarieven 2019) is dit een heel aantrekkelijke vorm van financiering. De rentekosten vallen in het niet bij het voordeel van direct besparen op de energierekening. Het maximum leenbedrag is hier €15.000. Er komt wel 1% aan afsluitkosten bij.


4.   Ook zonder subsidie financieel interessant 

 


Ook zonder subsidie verdien je de aanschaf van zonnepanelen terug door het jaarlijkse voordeel op je energierekening. 

Na de terugverdientijd van rond 7 jaar (uitgaande van de huidige situatie met salderingsregeling) heb je gratis stroom. 

De levensduur van zonnepanelen is erg lang. Over de eerste 25 jaar krijg je meestal garantie op het vermogen van de panelen. De omvormer gaat minder lang mee. Hier zit meestal 5 of 10 jaar garantie op. Vervanging van de omvormer is al meegenomen in onze inschatting van de terugverdientijd. Reserveer wel geld om na een jaar of 10 de omvormer te vervangen. Of kies voor een (betaalde) langere garantietermijn op de omvormer.


5.   Salderingsregeling Landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er al sinds 2013 niet meer. Maar sommige gemeentes hebben eigen regelingen. Daarnaast is het voor iedereen mogelijk de betaalde btw over aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te krijgen van de Belastingdienst. En natuurlijk is er de salderingsregeling, waarmee de overheid bijdraagt aan de opbrengst van je panelen.


E-mailen
Bellen
Info
Instagram